IAS sporočila:

pomembni_projekti, Projekti

Mi smo medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli

22 233

Medkulturni dan_2PROGRAM VZPODBUJANJA MEDKULTURNEGA DIALOGA Z DRŽAVLJANI TRETJIH DRŽAV V MARIBORU-  MEDKULTURNI DIALOG – KADARKOLI IN KJERKOLI.

Namen projekta je z osveščanjem in obveščanjem o družbeno kulturnih značilnostih in potrebah državljanov tretjih držav v lokalnem okolju postaviti skupne temelje znanj, vednosti, vrednot, na katerih bo mogoče graditi medkulturni dialog v Mariboru.

Projekt se je v Mariboru začel izvajati septembra 2013 in bo trajal eno leto. V okviru projekta bomo izvedli številne aktivnosti, o katerih vas bomo sproti obveščali.


MEDKULTURNA (KULTURNO SPOZNAVNA) DELAVNICA, 21. 2. 2014

21. februarja se je odvila še ena nadvse zanimiva delavnica v prostorih Andragoškega zavoda v Mariboru, ki se je je udeležilo 10 priseljencev iz različnih držav sveta. Na tokratni delavnici smo preko interaktivnih iger spoznavali prevladujoče stereotipe in podobe, ki jih imamo drug o drugem in različnih kulturah. Prav tako smo preko predstavitve osrednjih kulturnih in zgodovinskih dogodkov matičnih držav udeležencev spoznavali Dominikansko republiko, Kosovo, Indijo, Avstralijo, Mehiko in seveda Slovenijo.

 

(MED)KULTURNI DAN, 7. 2. 2014

V okviru programa “Mi smo medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli” smo prav posebej obeležili dan slovenske kulture,8. februar. Dan prej, 7. februarja 2014, smo se tako zbrali v Pionirski knjižnici Rotovž v Mariboru, kjer so se priseljenci iz številnih držav sveta seznanili s Prešernovim Povodnim možem. Druženje pa smo izkoristili tudi za pripoved svojega lastnega ljudskega izročila v obliki proze in pesmi. Udeleženci so tako predstavili literaturo in poezijo iz svojih matičnih okolij.


 

SPOŠTOVANE, SPOŠTOVANI!

Kot vam je verjetno znano 8. februar poteka v znamenju obeležitve slovenske kulture, zato vse »medkulturologinje« in »medkulturologe« prisrčno vabim v Pionirsko knjižnico Rotovž, kjer se bomo seznanili s Povodnim možem dr. Franceta Prešerna in druženje izkoristili za pripoved svojega lastnega ljudskega izročila v obliki proze ali pesmi ( lahko tudi v matičnem jeziku, v kolikor bo sledil ustni prevod).

Za še prijetnejše vzdušje predlagam, da vsak prinese košček svoje dežele tudi v glasbeni obliki ( CD, USB…)

AHA, KDAJ??? V PETEK, 7. FEBRUARJA OB 11.00

ŠE ENKRAT-KJE???  v  PIONIRSKI  KNJIŽNICI ROTOVŽ ( Rotovški trg 6, Maribor)

 

Naša gostiteljica bo prijazna knjižničarka in pravljičarka gospa Zdenka Gajser.

 

Se vidimo!!!

 

 

MEDKULTURNA (KULTURNO SPOZNAVNA) DELAVNICA, 22. 1. 2014

22. januarja se je odvila še ena nadvse zanimiva delavnica v prostorih Andragoškega zavoda v Mariboru, ki se je je udeležilo kar 14 priseljencev iz različnih držav sveta. Preko interaktivnih iger smo se med sabo dodobra spoznali, preko igre vlog pa se seznanili, kaj v praksi pomeni biti drugačen v družbi in kako različna družbena ozadja ter začetne pozicije vplivajo na življenje posameznika.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij z delavnic.

 

 

Srečno 2014!

V okviru celodnevnega dogodka 1. svetovnega prednovoletnega bazarja so otroci pripravili prav posebno voščilnico za leto 2014. Voščilo si lahko ogledate tukaj.

Medkulturna kavarnica “Svetovne zgodbe”
torek, 17. 12. 2013 ob 19h v Naskovem dvorcu v Mariboru
V okviru projekta “Medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli” smo v torek, 17. 12. 2013 na dvorišču Naskovega dvorca v Mariboru uspešno izvedli še eno javno medkulturno kavarnico z naslovom Svetovne zgodbe.

 

Dijaki z oddelka Mednarodne mature Druge gimnazije v Mariboru in mladi študenti iz tujine so udeležencem predstavili ljudsko izročilo svojih dežel v različnih uprizoritveno-glasbenih tehnikah. Medkulturne kavarnice se je udeležil tudi ravnatelj druge gimnazije v Mariboru, mag. Ivan Lorenčič, ki je bil nad izvedbo navdušen.

Dogodek je povezovala Metka Trdin, ki je z mladimi njihove javne nastope utrjevala na delavnicah medkulturnega dialoga (kulturno spoznavnih delavnicah), kjer so mladi ne le predstavili zgodbe iz njihovih dežel, ampak se bliže spoznali ter izmenjali svoje izkušnje, znanja in veščine. S tem smo uresničili medkulturni dialog kot dvosmerni proces.

Medkulturna kavarnica, na kateri je okoli deset mladih tujcev predstavilo ljudska izročila svojih dežel, je bil pravljičen tudi zaradi prednovoletno okrašene dvorane Vilinskega mestu v Naskovem dvorcu, kjer se je kavarnica tudi odvila.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij z medkulturne kavarnice.

 

1. SVETOVNI PREDNOVOLETNI BAZAR SOBOTA, 30. NOVEMBER 2013 V HIŠI ZAHIR V MARIBORU


Vabimo vas na 1. svetovni prednovoletni bazar v soboto, 30. novembra 2013, z začetkom ob 10. uri v Hiši Zahir na Židovski ulici 14 v Mariboru.

 

Na bazarju boste lahko izbirali med številnimi ročno izdelanimi darili iz vsega sveta, za vas smo pripravili tudi pester program:

 

– ob 11. uri si bodo otroci lahko ogledali predstavo “Kako je nastal sneg”

– ob 12. uri bo potekala ustvarjalna delavnica izdelovanja medvedkov – oblakov

– ob 16. uri posvet na temo medkulturnega dialoga

– od 19. ure naprej pa program na temo “Razno ali nič nas ne sme presenetiti”.

 

Pridite, kupite, zamenjajte, uživajte v programu! Lepo vabljeni vsi!

Prednovoletni bazar

Projekt sofinancirata Evropski sklad za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstvo za notranje zadeve.

 

1. KOSTANJEV SVETOVNI PIKNIK

V soboto, 26. 10. 2013 se je zgodil prvi predstavitveni dogodek (javna okrogla miza) projekta “Medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli” v Hiši Zahir v Mariboru. Dogodka so se udeležili številni iz vsega sveta, s katerimi smo izmenjali izkušnje, znanje in prigode vsakdanjega življenja v Mariboru ter se letnemu času primerno okrepčali s kostanjem. Nadvse prijeten dan se je zaključil z glasbenim nastopom Metke Trdin (petje sevdalink), petjem indijskih tradicionalnih pesmi ter nastopm trebušne plesalke.

Kako luštno smo se imeli, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah:


POZOR!


Vabljeni na predstavitveni dogodek/okroglo mizo ob pričetku izvajanja programa “Medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli”, ki se bo zgodil v Mariboru v HIŠI ZAHIR (Židovska ulica 14) v soboto, 26. 10. 2013 od 16h dalje.

 

DRAGE PRIJATELJICE IN PRIJATELJI!

 

V sklopu programa »Mi smo medkulturni dialog – kadarkoli in kjerkoli«

 

se bo v HIŠI ZAHIR v Mariboru (Židovska ulica 14) v soboto, dne 26.10.2013 zgodil

1. SVETOVNI KOSTANJEV PIKNIK!

 

Prisrčno vabljeni na prijetno druženje z Nami, Vami, Njimi in s Svetom!

Pripravili bomo krajši »svetovni« kulturni program,

za jedačo in pijačo bo poskrbljeno!

 

Pričakujemo vas  od 16.00 naprej!

 

S seboj prinesite le dobro voljo in kakšno dobro zgodbo…

 

 


Projekt finančno podpirata:

rs-notranje                    eu_4

About the author / 

ias

Like us on Facebook

Youtube chanel

Aktualne novice

  • BREZPLAČNI TEČAJ NOVINARSTVA

    Inštitut za afriške študije v Ljubljani (IAS) organizira brezplačni tečaj novinarstva za vse zainteresirane iz etničnih skupin.   Po uspešno opravljenem praktičnem šolanju, bodo imeli udeleženci vso potrebno znanje za opravljanje poklica svobodnega novinarja in sodelovanja z mediji. Ob koncu tečaja bodo kandidati prejeli tudi vso potrebno gradivo v slovenskem in angleškem jeziku s področja…

Najbolj priljubljeni

Zadnje iz galerije

18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o 18216442_1455275284523123_8416907323421505709_o 18209253_1455275267856458_982270542580255006_o 18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o

Projekte inštituta finančno podpirajo

Podarite 0,5 % dohodnine

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.

Obrazec dohodnine

Podarite 0,5 % dohodnine


Zakon o dohodnini omogoča, da del odmerjene dohodnine namenite za delovanje nevladne organizacije po vaši izbiri, pri čemer bo vaša dohodnina ostala nespremenjena! Gre za del dohodnine, ki ga država namenja nevladnim organizacijam, vsakemu državljanu pa omogoča, da podpre želeno organizacijo. Zavezanci imamo možnost, da sami odločimo, komu namenjamo do 0,5 %.

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.


Kako podarite 0,5% dohodnine?

Postopek je enostaven in ne prinaša dodatnih stroškov, natisnite obrazec v priponki in ga dostavite na vašo davčno izpostavo.

Več o tem, kako podariti del dohodnine si lahko preberete na naslednji povezavi: NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE ZAHTEVE ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE


Vaša zahteva velja do preklica, več informacij pa si lahko preberete tudi na naslednji povezavi: http://www.dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Za vašo podporo se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo!

Prijavite se na E – revijo

Če se želite prijaviti na IAS e - revijo, vnesite v spodnji obrazec vaš elektronski naslov in se prijavite na 3x letno izdano revijo . . ..

Kontaktirajte nas

Če imate morebitna vprašanja ali potrebujete informacije, ki jih na spletni strani morda niste našli, nas prosim kontaktirajte na:

Inštitut za afriške študije
Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

Tel.:01 / 241 02 90
Mobilni: 051 / 321 193
E-mail: info@africanstudy.org