IAS sporočila:

home_slider_sl, Novice, pomembni_projekti

Mednarodna konferenca Ko državljani govorijo, 13. in 14. maj 2016

Off 99

13.-ga in14.-ga maja smo organizirali mednarodno konferenco “Ko državljani govorjo”, drugo in zadnjo konferenco, organizirano v sklopu EU financiranega programa Evropa za državljane.

Cilj konference je bil vključevanje državljanov Evropske unije na področju aktualnih tematik imigracije in integracije, razvijanje razprave o izzivih integracije državljanov tretjih držav v Evropi, ter odpiranje platforme za delitev dobrih praks.

13. in 14. maja so se tako v dvorani Mednarodnega centra za promocijo podjetij zbrali predstavniki vladnih in nevladnih organizacij ter organizacij  iz področja izobraževanja, begunci, prosilci za mednarodno zaščito, prebivalci migrantskega porekla, priseljenci ter prostovoljci.

Posamezni posveti ter delavnice organizirane v konferenci so naslovile ksenofobijo in rasizem, integracijo državljanov tretjih držav v Evropski uniji ter možnost financiranje na tem področju, zaščito manjšinjskih skupin,  pravice EU državljanov ter vlogo medijskega izobraževanja pri integraciji.

Med prominentimi govorniki so bili tudi Micheal Privot (ENAR) , Zamila Bunglawala (Vladni urad UK), Franci Jazbec (Društvo Odnos), Marina Uzelac (Slovenska filantropija), Albin Keuc (SLOGA), Max Zimani (Skuhna), Mmemba Jabbi (JABBI Group), Eyachew Tefera (Inštitut za afriške študije), Hedwig Bvumburah (Cross Culture International Foundation), Bojan Hajdinjak (Cene Štupar center za izobraževanje), Miomir Rajčević (Media Education Centre) ter predstavnica vodstva osnovne sole Livada.

Ugotovitve konference bodo posredovane oblikovalcem relevantne zakonodaje na državni ravni in ravni EU.

Predstavitev konteksta konference

V zadnjem času se Evropska unija sooča s političnimi izzivi glede vprašanj migrantske problematike. Še posebej v času, ko se Evropska unija sooča tudi s starajočo populacijo, krčenjem delovne sile, globalno finančno krizo, varčevalnimi ukrepi in naraščajočo brezposelnosto, vlogi integracije, ki vključuje državljane tretjih držav (DTD), ni namenjeno dovolj pozornosti.

V zadnjih letih je Evropska unija investirala veliko finančnih sredstev in izvedla politične pritiske na države članice z namenom doseganja funkcionalne integracijske politike. Skupna osnovna načela za politiko integracije priseljencev v Evropski uniji so postala temeljni kamen integracijske politike na ravni Evropske unije, ta načela pa so se preko političnega in pravnega razvoja na lokalni ravni sklicevala na močno politično podporo vsake države članice.

V kontekstu trenutne ekonomske krize so razlike med državami članicami, manjko soglasja glede njihove integracijske politike, ter sama vrzel med Evropsko unijo kot oblikovalcem politike in državami članicami povzročili potrebo po artikulaciji naslednje stopnje v EU integraciji, ki vključuje tudi državljane tretjih držav. Čeprav se je na področju politike in zakonodaje že veliko doseglo, je bila integracijska politika Evropske unije oblikovana in implementirana na le navidezo povezujoč način.

Nedavna Eurostatova poročila kažejo, da je okoli 33 milijonov ljudi, ki prebiva v državah članicah Evropske unije, rojenih izven držav članic, ter da je preko 19 milijonov ljudi, ki prebiva v državah članicah, državljanov držav ne-članic. Zato je še toliko večja potreba, da se proces integracije pospeši v prakso, povsem prizna potencial državljanov tretjih držav in migrantov, ter tako gradi kompetitivno in trajnostno ekonomijo medtem, ko se uspešno sooča z vse bolj raznoliko in multikulturno družbo. Migranti aktivno pripomorejo k ekonomskem, družbenem in kulturnem razvoju evropskih družb, zato je uspešna in trajnostna integracija v državah članicah ključ do maksimiziranja njihovega potenciala ter tako ustvarjanja priložnosti za najboljši doprinos imigracije k razvoju Evropske unije.

O projektu

Projekt Ko državljani govorijo (originalni naslov The Citizens are Speaking) naslavlja vrzel v integracijski politiki Evropske unije, naslavlja dvig ksenofobije v zadnjih letih, spobuja civilno participacijo, ter prikazuje in spodbuja možnosti za medkulturno vključevanje in prostovoljstvo na ravni Unije. Cilj projekta je širša vključitev državljanov Evropske unije pri politiki vključevanja državljanov tretjih držav, stremi pa k aktivnejši vključenosti političnih akterjev na vseh ravneh za doseganje političnih sprememb ter za standardizirane procese integracije v vseh držav članic EU pri obravnavi določenih migracijskih vprašanj.

Projekt vodi Cross Cultrual International Foundation in že leto dni povezuje devet nevladnih organizacij z Malte, Romunije, Slovaške, Slovenije, Irske, Portugalske, Grčije in Italije. Projekt vključuje še mednarodne predstavnike lobističnih skupin, migrantskih skupin in platform, think-thank-ov, strokovnjake, akademike, politike, in religijske vodje.

About the author / 

Tanja Leskovar

Like us on Facebook

Youtube chanel

Aktualne novice

  • BREZPLAČNI TEČAJ NOVINARSTVA

    Inštitut za afriške študije v Ljubljani (IAS) organizira brezplačni tečaj novinarstva za vse zainteresirane iz etničnih skupin.   Po uspešno opravljenem praktičnem šolanju, bodo imeli udeleženci vso potrebno znanje za opravljanje poklica svobodnega novinarja in sodelovanja z mediji. Ob koncu tečaja bodo kandidati prejeli tudi vso potrebno gradivo v slovenskem in angleškem jeziku s področja…

Najbolj priljubljeni

Zadnje iz galerije

18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o 18216442_1455275284523123_8416907323421505709_o 18209253_1455275267856458_982270542580255006_o 18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o

Projekte inštituta finančno podpirajo

Podarite 0,5 % dohodnine

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.

Obrazec dohodnine

Podarite 0,5 % dohodnine


Zakon o dohodnini omogoča, da del odmerjene dohodnine namenite za delovanje nevladne organizacije po vaši izbiri, pri čemer bo vaša dohodnina ostala nespremenjena! Gre za del dohodnine, ki ga država namenja nevladnim organizacijam, vsakemu državljanu pa omogoča, da podpre želeno organizacijo. Zavezanci imamo možnost, da sami odločimo, komu namenjamo do 0,5 %.

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.


Kako podarite 0,5% dohodnine?

Postopek je enostaven in ne prinaša dodatnih stroškov, natisnite obrazec v priponki in ga dostavite na vašo davčno izpostavo.

Več o tem, kako podariti del dohodnine si lahko preberete na naslednji povezavi: NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE ZAHTEVE ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE


Vaša zahteva velja do preklica, več informacij pa si lahko preberete tudi na naslednji povezavi: http://www.dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Za vašo podporo se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo!

Kontaktirajte nas

Če imate morebitna vprašanja ali potrebujete informacije, ki jih na spletni strani morda niste našli, nas prosim kontaktirajte na:

Inštitut za afriške študije
Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

Tel.:01 / 241 02 90
Mobilni: 051 / 321 193
E-mail: info@africanstudy.org