IAS sporočila:

Novice

MED NAMI IN Z NAMI – tudi letos svetovni dan beguncev v samem srcu Ljubljane

Off 110

Na svetovni dan beguncev, 20.6., smo tudi letos organizali javno prireditev, ki je ustvarila prostor talentom, delu in idejam prosilcev za mednarodno zaščito in beguncem, ki se vključujejo v lokalno okolje. Prisotni – obiskovalci, nastopajoči, mimoidoči – so se na Prešernovem trgu udeležili različnih zanimivih kulturnih, umetniških in športnih aktivnosti.

V sklopu projekta obeležitve svetovnega dneva beguncev je Inštitut za afriške študije skupaj z Društvom Odnos ter Javnim zavodom Cene Štupar organiziral prireditev na Prešernovem trgu z namenom osveščanja širše javnosti o izzivih s katerimi se srečujejo prosilci za azil, osebe s statusom mednarodne zaščite ter osebe z migranstko izkušnjo, ter o njihovem vključevanju v lokalno okolje. Preko interakcije se je pri raznovrstnih aktivnostih spodbujal dialog, srečevanje, spoznavanje in razbijanje stereotipov.

Vse prisotne je najprej pozdravil župan Ljubljane Zoran Jankovič, sledil pa je nagovor direktorice Urada za migracije Ministrstva za notranje zadeve Nataše Potočnik. Za njo sta z govori nastopila Jerneja Turin iz Amnesty International ter Franci Jazbec z Društva Odnos, ki sta poudarila izzive političnega in administrativnega sistema pri sprejemu beguncev v Sloveniji, na oder pa je kot zadnji govorec nastopil še prosilec za mednarodno zaščito iz Sirije, ki je predstavil nekatere težke situacije s katerimi se prosilci soočajo zaradi nefleksibilnosti državnega in evropskega sistema.

V kulturno-umetniškem delu programa so z nami delili svoje talente sirijski glasbenik Ali R. Taha ter njegov soustvarjalec Jurij Baron, mojstra besed in harmonike Nikolovski in Rok Šalamon, odlična eritrejska akrobata Dawit in Markus, pevka Nadia, iranska glasbenika Siran in Omeed, madagaskarski glasbeni ustvarjalec Joseph Rakotorahalahy, Metka Trdin z branjem in Zvonka Simčič na dijeridooju, na noge pa nas je dvignil mladi afganistanski glasbenik Nazir.

Neformalni del prireditve, ki jo je otvorila plesna skupina Dabke iz Rozane, je odprl prostor različnim aktivnosti in dogajanju na stojnicah, oder pa se je odprl za spontano glasbeno ustvarjanje. V malem nogometu so se pomerile ekipe različnih starosti in narodnosti, izvedle so se cirkuške aktivnosti, učenje afriškega plesa, poslikava obrazov, poslikava rok s kano, razstava izdelkov mojstric pletenja, igranje različnih družabnih iger, na koncu pa smo še podelili priznanja in nagrade najboljšim nogometnim ekipam in nogometašem.

Stojnice so zažarelele z različnimi aktivnostmi vladnih in nevladnih organizacij, med katerimi so se poleg organizatorjev predstavili tudi Amnesty International, UNHCR, Slovenska filantropija, Društvo UP, Zdravniki brez meja, Javni zavod Cene Štupar, Ministrstvo za notranje zadeve ter Karitas. Za okusno hrano se imamo za zahvaliti gostilni in pizzeriji Jurman ter restavraciji Tandori, velika zahvala pa gre vsem, ki ste prireditev soustvarili.

Prireditev je ponudila prostor srečanja različnih akterjev, vključenih v nedavno nastalo migracijsko dinamiko ter ustvarila trenutek deljenja tako nasprotujočih si mnenj, ki ustvarjajo še kvalitetnejši diskurz, kot tudi deljenja glasbe, smeha in plesa, tega, kar nas – pa kolikor trivialno se sliši – najglobje povezuje kot ljudi.

About the author / 

Tanja Leskovar

Like us on Facebook

Youtube chanel

Aktualne novice

  • BREZPLAČNI TEČAJ NOVINARSTVA

    Inštitut za afriške študije v Ljubljani (IAS) organizira brezplačni tečaj novinarstva za vse zainteresirane iz etničnih skupin.   Po uspešno opravljenem praktičnem šolanju, bodo imeli udeleženci vso potrebno znanje za opravljanje poklica svobodnega novinarja in sodelovanja z mediji. Ob koncu tečaja bodo kandidati prejeli tudi vso potrebno gradivo v slovenskem in angleškem jeziku s področja…

Najbolj priljubljeni

Zadnje iz galerije

18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o 18216442_1455275284523123_8416907323421505709_o 18209253_1455275267856458_982270542580255006_o 18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o

Projekte inštituta finančno podpirajo

Podarite 0,5 % dohodnine

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.

Obrazec dohodnine

Podarite 0,5 % dohodnine


Zakon o dohodnini omogoča, da del odmerjene dohodnine namenite za delovanje nevladne organizacije po vaši izbiri, pri čemer bo vaša dohodnina ostala nespremenjena! Gre za del dohodnine, ki ga država namenja nevladnim organizacijam, vsakemu državljanu pa omogoča, da podpre želeno organizacijo. Zavezanci imamo možnost, da sami odločimo, komu namenjamo do 0,5 %.

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.


Kako podarite 0,5% dohodnine?

Postopek je enostaven in ne prinaša dodatnih stroškov, natisnite obrazec v priponki in ga dostavite na vašo davčno izpostavo.

Več o tem, kako podariti del dohodnine si lahko preberete na naslednji povezavi: NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE ZAHTEVE ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE


Vaša zahteva velja do preklica, več informacij pa si lahko preberete tudi na naslednji povezavi: http://www.dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Za vašo podporo se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo!

Kontaktirajte nas

Če imate morebitna vprašanja ali potrebujete informacije, ki jih na spletni strani morda niste našli, nas prosim kontaktirajte na:

Inštitut za afriške študije
Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

Tel.:01 / 241 02 90
Mobilni: 051 / 321 193
E-mail: info@africanstudy.org