IAS sporočila:

Novice

»Ker ljudje nismo blago« – dogajanje ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi

Off 26

–          »Ljudje, ki so trgovani, so prisiljeni v takšno situacijo. Kdo je kriv za to?«

–          »Če bi dobil ponudbo za prodajo ledvice v tem trenutku, bi jo prodal.«

–          »V takšni situaciji kot sem, sem prisiljen, da če dobim kakšno ponudbo za delo, jo sprejmem.«

To so bile ene izmed kontroverznih izjav, ki so prišle na dan ob razpravah o preprečevanju trgovine z ljudmi na evropski dan boja proti trgovini z ljudmi.

Inštitut za afriške študije je na ta dan, 18.10., v Azilnem domu Vič organiziral interaktivne delavnice osveščanja o pasteh trgovine z ljudmi, ter posvet namenjen povezovanju predstavnikov vladnih, nevladnih organizacij ter prosilcev za mednarodno zaščito na tem področju. Lokacija delavnic in posveta je omogočala, da je bilo vključenih več prosilcev za mednarodno zaščito, kot če bi se dejavnosti zgodile izven Azilnega doma.

Prosilci so izrazili zanimanje za informacije glede trgovine z ljudmi ter tudi interes pri aktivni vključitvi v posvet, pozdravili so tudi neposreden stik s predstavniki nevladnih organizacij. Delavnice in posvet so tako skupaj v dejavnosti vključile okoli 60 prosilcev za mednarodno zaščito, ki so se lahko aktivno vključili in izrazili mnenje preko treh prevajalcev v relevantne jezike.

Interaktivne delavnice so prosilcem za mednarodno zaščito podale informacije glede oblik, značilnosti in pasti trgovine z ljudmi ustno, preko multimedijske vsebine ter preko igre vlog, ter dale prostor za izražanje mnenja ter razpravo o tej tematiki.

Posvet je gostil pet predstavnikov vladnih in nevladnih organizacij: Pilar Gonzalez Rams – strokovnjakinjo za zaščito otrokovih pravic pri Slovenski fundaciji UNICEF, Ireno Štrus – skrbnico projekta »Preprečevanje trgovine z ljudmi, spolnega nasilja ali nasilja po spolu« z Ministrstva za notranje zadeve, Aido Hadžiahmetović – pravno svetovalko in koordinatorko pri Slovenski filantropiji, Polono Kovač – podpredsednica društva Ključ – centra za boj proti trgovini z ljudmi ter Boštjana Slatnarja – vodje projekta  Inštituta za afriške študije. Predstavnica UNICEF-a je poudarila visoko število otrok, ki so zaprosili za mednarodno zaščito v letih 2015 in 2016, podpredsednica društva Ključ pa o pasteh trgovine z ljudmi v Sloveniji kjer so bile zabeležene vse oblike trgovine z ljudmi, razen trgovanja z organi. V razpravi posveta in preko delavnic so bile s strani prosilcev za mednarodno zaščito izpostavljene težke ekonomske socialne in psihične razmere, ki prisilijo prosilce za mednarodno zaščito v tveganje, predstavniki vladnih in nevladnih organizacij pa so jim odgovarjali. Tako je na primer na zgoraj izpostavljeno izjavo o prodaji ledvice podpredsednica društva Ključ prosilcu odgovorila, da ga lahko takšno tveganje za prodajo ledvice stane življenje, ter je treba kljub težki življenjski situaciji močno premisliti o takšnih odločitvah.

Posvet in delavnici je Inštitut za afriške študije izvedel v sklopu projekta »Preprečevanje trgovine z ljudmi, spolnega nasilja in nasilja po spolu«, ki ga v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve izvaja od leta 2013 in ki se financira iz sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje in sredstev Ministrstva za notranje zadeve. Cilj projekta je prepoznava in informiranost potencialnih žrtev trgovine z ljudmi, spolnega nasilja ali nasilja po spolu ter njihova ustrezna obravnava, namen projekta pa je osebe, ki v večini primerov ne prepoznajo nevarnosti in posledic trgovine z ljudmi, ozavestiti in jih z ustreznim pristopom spodbuditi k aktivni udeležbi pri preprečevanju različnih oblik izkoriščanja. V projektu poleg širjenja osveščenosti o problematiki trgovine z ljudmi, izvajamo tudi informiranja žensk in mladoletnikov brez spremstva, ki zaprosijo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji. Od leta 2013 je bilo preko tega projekta informiranih 280 prosilk in prosilcev za mednarodno zaščito iz 25-ih držav, od tega je šlo v nadaljnjo obravnavo 11 primerov.

Trgovina z ljudmi je aktualna tematika še posebej v zadnjem času ob nedavnih migracijskih tokovih. Več kot 12 milijonov ljudi na svetu je žrtev trgovine z ljudmi, 75 – 80% trgovine z ljudmi je namenjeno izkoriščanje za prostitucijo in druge oblike spolnih zlorab, v 46% primerov trgovine z ljudmi žrtve novačijo osebe, ki jih poznajo. Najpogostejše oblike trgovine z ljudmi so izkoriščanje z namenom spolne zlorabe (npr. prisilna prostitucija, prisilno delo, prisilno beračenje, siljenje v kazniva dejanja, služabništvo, prisilne poroke, trgovanje s človeškimi organi, tkivi in krvjo. Ker se v Sloveniji pojavlja večina vse od naštetih oblik je tudi pri nas to še kako pomembna tematika, Slovenija pa se kot tranzitna država v nedavnih migracijskih tokovih tudi sooča z novimi izzivi. Takšne izzive se lahko rešuje prav z informiranjem in osveščanjem ranljivih skupin, ki so dovzetne za trgovino z ljudmi, skupen dialog – vzajemno govorjenje in poslušanje – med vladnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami in ranljivimi skupinami kot so tudi prosilci za mednarodno zaščito, pa je pri tem ključen.

About the author / 

Tanja Leskovar

Like us on Facebook

Youtube chanel

Aktualne novice

  • BREZPLAČNI TEČAJ NOVINARSTVA

    Inštitut za afriške študije v Ljubljani (IAS) organizira brezplačni tečaj novinarstva za vse zainteresirane iz etničnih skupin.   Po uspešno opravljenem praktičnem šolanju, bodo imeli udeleženci vso potrebno znanje za opravljanje poklica svobodnega novinarja in sodelovanja z mediji. Ob koncu tečaja bodo kandidati prejeli tudi vso potrebno gradivo v slovenskem in angleškem jeziku s področja…

Najbolj priljubljeni

Zadnje iz galerije

18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o 18216442_1455275284523123_8416907323421505709_o 18209253_1455275267856458_982270542580255006_o 18209185_1455275264523125_8814005413629263629_o

Projekte inštituta finančno podpirajo

Podarite 0,5 % dohodnine

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.

Obrazec dohodnine

Podarite 0,5 % dohodnine


Zakon o dohodnini omogoča, da del odmerjene dohodnine namenite za delovanje nevladne organizacije po vaši izbiri, pri čemer bo vaša dohodnina ostala nespremenjena! Gre za del dohodnine, ki ga država namenja nevladnim organizacijam, vsakemu državljanu pa omogoča, da podpre želeno organizacijo. Zavezanci imamo možnost, da sami odločimo, komu namenjamo do 0,5 %.

Vaša donacija nam bo omogočila še učinkovitejše uresničevanje naših projektov. Več o našem delu si lahko preberete v zavihku Projekti.


Kako podarite 0,5% dohodnine?

Postopek je enostaven in ne prinaša dodatnih stroškov, natisnite obrazec v priponki in ga dostavite na vašo davčno izpostavo.

Več o tem, kako podariti del dohodnine si lahko preberete na naslednji povezavi: NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE ZAHTEVE ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE


Vaša zahteva velja do preklica, več informacij pa si lahko preberete tudi na naslednji povezavi: http://www.dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Za vašo podporo se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo!

Prijavite se na E – revijo

Če se želite prijaviti na IAS e - revijo, vnesite v spodnji obrazec vaš elektronski naslov in se prijavite na 3x letno izdano revijo . . ..

Kontaktirajte nas

Če imate morebitna vprašanja ali potrebujete informacije, ki jih na spletni strani morda niste našli, nas prosim kontaktirajte na:

Inštitut za afriške študije
Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana

Tel.:01 / 241 02 90
Mobilni: 051 / 321 193
E-mail: info@africanstudy.org